Er gewoon zijn

Vrijwilligers van VPTZ zorgen voor rust en aandacht en willen er zijn voor een ander. Zij ondersteunen de familie, vrienden en kennissen zodat zij de zorg voor de zieke thuis of in een verzorgings- of verpleeghuis vol kunnen houden. Ze bieden hulp bij de verzorging van de zieke en zorgen ervoor dat de partner of familie even op adem kan komen.
De vrijwilliger is op de achtergrond aanwezig om te luisteren naar de zieke, samen te praten over alledaagse dingen, maar indien gewenst ook over het stervensproces. De vrijwilliger is een belangrijke steun voor de zieke, diens familie en andere mantelzorgers.

Begeleiding vrijwilligers

VrijwilligersDe hulp aan de stervende en de ondersteuning van mantelzorgers vraagt kennis over en vaardigheden in het omgaan met de tegenstrijdige gevoelens van de betrokkenen bij het stervensproces. Daarom worden de vrijwilligers zorgvuldig geselecteerd en worden zorgvuldig voorbereid op deze taak. Vóór de vrijwilliger begint, is er een cursus van zes bijeenkomsten. Hierin komen allerlei aspecten van de zorg voor en begeleiding van stervenden en hun naasten aan de orde. Na de cursus wordt er, als de verwachtingen van de vrijwilliger en de VPTZ Bommelerwaard overeenkomen, een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hierin staan de wederzijdse afspraken vermeld. De coördinator zorgt tijdens het werk voor een deskundige begeleiding van de vrijwilliger. Ook komen de vrijwilligers regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en thema’s te bespreken. Er wordt 2 dagen per jaar bijscholing gegeven door de eigen organisatie. VPTZ Bommelerwaard maakt ook gebruik van het bijscholingsaanbod van het Landelijk Steunpunt VPTZ in Amersfoort.

Aanmelden als vrijwilliger

vrijwilligers02VPTZ Bommelerwaard is op zoek naar meer vrijwilligers. Mensen met een warm hart en een goed inlevingsvermogen. Mensen die kunnen luisteren en een flinke dosis levenservaring hebben. Maar ook mensen met gevoel voor humor en een gezond verstand. Deze eigenschappen maken de vrijwilliger tot een vertrouwde gesprekspartner voor de zieke en de familie.
Bent u iemand die goed kan luisteren? Kunt u er zijn als dat nodig is? Heeft u hart voor een ander? Weet u uw emoties te hanteren? Misschien geeft het werk als vrijwilliger bij de VPTZ Bommelerwaard ook u veel voldoening. Als u denkt dat werken als vrijwilliger bij VPTZ Bommelerwaard iets voor u is dan praten we graag met u verder. Voor algemene vragen of om u aan te melden als vrijwilliger voor de VPTZ Bommelerwaard kunt u per telefoon of e-mail contact opnemen met VPTZ. (zie: contact)